Beginnen te naaien

HOE BEGIN IK TE NAAIEN?

Wil je beginnen met naaien maar weet je even niet zo goed waar je moet beginnen? No worries, ik ga je helpen! In de aankomende blogs en video’s ga ik je laten zien hoe je zonder twijfels kan beginnen en mega leuke dingen kan gaan maken.

WAT HEB JE NODIG?

Om te beginnen met naaien heb je een aantal dingen nodig, dit worden ook wel fournituren genoemd.

  • Naaimachine. Duh๐Ÿค“ Een naaimachine heb je toch wel echt nodig om te gaan naaien. Zorg dat je, als je moeder of oma er niet nog een heeft staan, een naaimachine koopt die zwaar is van zichzelf. De machine hoeft op zich niet heel veel toeters en bellen te hebben. Als ie maar rechtdoor kan, zigzaggen en eventueel een knoopsgat kan maken, dan kom je er al een heel eind mee. Via Marktplaats, Kringloop of Boon naaimachines (‘s-Gravenzande) vind je naar mijn mening de beste naaimachines. Je kan er ook voor kiezen om een naaimachine te kopen bij de Aldi/Lidl, maar deze zijn que prijs-kwaliteit toch vaak minder goed dan een tweedehands.
  • Stof. Voor elk project heb je weer een andere stof nodig. Ik zal hier later meer over vertellen ๐Ÿ™‚ Vraag voor nu in de stoffenwinkel wat je het beste kunt gebruiken.
  • Naaimachine naalden. Dit zijn naalden die je in je naaimachine stopt, zodat de stof aan elkaar genaaid wordt. Je hebt voor elke stof weer een andere naald. Voor jersey gebruik je een jersey naald en voor jeans bijvoorbeeld een jeansnaald. In het begin heb je voldoende aan universele (70/80) en jersey naalden. Meer over naalden volgt later.
  • Garen. Hiermee stik je de delen stof aan elkaar. Wel zo mooi om dit te kopen in dezelfde kleur als je stof, maar je kan ook een contrasterende kleur gebruiken. Ik zou beginnen met goedkoop garen, tenzij je de kleur niet kan vinden.
  • Spelden. Met spelden zet je de stof voor het naaien vast, zodat het nergens heen kan. Super importanteee!
  • Naalden. Sommige kleine dingetjes kun je nou eenmaal niet met een machine stikken, dus om dit met de hand te doen heb je hand naalden nodig.
  • Krijt. Met krijtjes kun je bepaalde lijnen en punten van je patroon overnemen op de stof. Bijvoorbeeld bij plooien, zakken en andere belangrijke dingen.
  • Centimeter/Zoommaatje. Je moet gewoon vaak je eigen maten, maar ook andere lengtes, van stof en patronen opmeten. Daarom is een centimeter wel essentieel. Met een zoommaatje kun je bij sommige patroondelen makkelijk een paar centimeter aantekenen als je bijvoorbeeld meer stof moet bijknippen voor een zoom.
  • Stofschaar. Nog zoiets waar je echt niet zonder kunt. Stofscharen zijn er al vanaf 4 euro, dus zo duur hoeft ie niet te zijn. Als je er maar voor zorgt dat je deze schaar alleen maar voor stof gebruikt, anders wordt ‘ie snel bot!
  • Tornmesje. aka LIFE SAVER๐Ÿ™ŒNaadje verkeerd genaaid? Dan is je tornmesje jouw best friend. Hiermee haal je makkelijk draad er weer uit en kun je opnieuw gaan naaien en nu wel goed ๐Ÿ˜‰

Zo, dat was het dan toch wel even voor het begin. Er zijn nog zoveel meer fournituren die je zou kunnen gebruiken, maar die bespaar ik je even. Dit is wat je als beginnen echt nodig hebt en eigenlijk niet zonder kunt. Hoop dat ik je hiermee verder op weg heb geholpen ๐Ÿ™‚

No Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *