Geen categorie

DIY | Natuurlijk verven met avocado

Een tijd geleden vond ik een blog waar ze natuurlijk hun stoffen verfden met avocado’s. Hoe vet is dat? En natuurlijk helemaal van deze tijd, want #nowaste♻️

Omdat ik vooral Engels blogs kon vinden over het verven met avocado, leek het me leuk ook eens iets in het Nederlands erover te schrijven. Ik zal jullie daarom uitleggen hoe je verft met avocado, het is echt super easy maar je moet het toch even weten!

Wat heb je nodig?

  • Een stuk stof van 100% natuurlijk materiaal. Natuurlijk materiaal is het best te verven, zodra er polyester in verwerkt zit krijg je niet het zelfde resultaat. Voor polyester heb je namelijk verf nodig die geschikt is voor polyester. Ik gebruikte 1m katoen, double gauze. Dit is een soort baby hydrofiel en dus heerlijk zacht. Je kunt er ook voor kiezen om al gemaakte kleding stukken te verven. alleen moet je hierbij oppassen, want vaak kleurt het garen niet mee. Dit is vaak polyester garen wat de kleur niet opneemt.
Hydrofiel doek, ook wel double gauze genoemd. Bron: www.vandomburgtextiel.nl
  • De schillen en pitten van avocado’s. Ik gebruikte er een stuk of 6. Ik wilde graag een mooie lichte peachy kleur, maar als je de kleur donkerder wilt zal je zo’n stuk of 10 of meer avocado’s nodig hebben. Eet jij nooit in een dag 10 avocado’s weg? Je kunt de schillen en pitten ook stuk voor stuk opsparen in de vriezer, mega handig! Haal van tevoren het vruchtvlees al helemaal weg, scheelt weer als je aan de slag gaat!
  • Een zeef. Hiermee vis je makkelijk de pitten en schillen uit het water.
  • Een grote pan.
  • Een PH-neutraal wasmiddel. Bijvoorbeeld Neutral
Neutral, PH-neutraal wasmiddel

Okay, there we go!

Stap 1.

Alle avocado’s waarvan je de schillen hebt bewaard maak je helemaal schoon. Dit doe je met een lepel, of met je nagel over de bodem. Zorg dat er geen groen vruchtvlees meer overblijft anders wordt het een kliederboel en krijg je vlekken in de stof!

(Wil je meteen beginnen en heb je dus een shitload aan avocado’s gekocht. Vries het vruchtvlees dan in en maak er dan later guacamole van of gooi ‘t in je smoothie, mega handig! )

1. Schil de avocado’s en maak ze schoon met je nagel of een lepel

Stap 2.

Doe water in een pan, ik vulde de pan half vol. Gebruik wel echt een grote pan, anders past je stof er samen met het water niet in = niet chill! Breng het water bijna aan de kook.

2. Vul een pan met water en breng het tegen de kook aan

Stap 3.

Gooi de schoongemaakte avocado schillen en pitten in het water en laat ze , net tegen de kook aan, in het water liggen voor 30 min. Als het goed is, is het water nu helemaal rood gekleurd! Na deze dertig minuten haal je de avocado schillen en pitten uit het water. Je kunt ze dus ook laten zitten . Maar voor een egaal resultaat leek het me beter om ze eruit te halen. Zorg ervoor dat je ook het achtergebleven avocado vruchtvlees uit het water zeeft.

3. Gooi de avocadoschillen en pitten in het hete water en laat ze tegen de kook aan 30 minuten kleur afgeven aan het water. Na 30 minuten zal het water rood gekleurd moeten zijn.

Stap 4.

Nadat je de schillen hebt verwijdert dompel je jouw stof helemaal onder in het water. Ik gebruikte hiervoor zo’n pasta tang, mega handig! Laat de stof zitten voor minstens een uur zitten, want dan heeft de verf zich gehecht. De stof is dan nog wel erg licht, dus laat ‘m onder af en toe kijken doorkleuren tot de kleur die jij wilt. Je kunt ‘m zelfs een nachtje laten staan voor een echt diepe kleur.

4. Dompel jouw stof onder en laat ‘m minstens een uur kleuren. Voor een diepere kleur kun je de stof zelfs een hele nacht laten doorkleuren.

Stap 5.

Als je de kleur mooi genoeg vindt, haal je de stof uit het water en wring je ‘m goed uit. Daarna is het belangrijk dat je’m goed uitspoelt met een PH-neutraal wasmiddel en niet gekreukeld ophangt, alles om te voorkomen dat er strepen of vlekken in je stof komen.

5. Haal de stof uit het water, wring uit en spoel goed uit met een PH-neutraal wasmiddel. Laat de stof niet gekreukeld drogen.

Stap 6.

En tadaaaa, je hebt je eigen stof met avocado’ geverfd. Hoe vet is dat?! Nu kun je de stof leuk ophangen natuurlijk, als plaid gebruiken of je kunt er een leuke top van maken. Over dat laatste later meer 😉

6. En tadaa, je hebt je eigen stof met avocado’s geverfd. Wat ga jij er van maken?

Ik ben echt zo enthousiast geworden van deze techniek, dat ik dit sowieso nog veel vaker ga doen. Zo leuk dat je met overgebleven groente schillen, je eigen unieke stof kan maken. Ik houd je op de hoogte!

Naast DIY’s maken, geef ik ook workshop, kijk op mijn evenementen pagina wat er allemaal gaat komen!

0 Reviews

6 Comments

6 thoughts on “DIY | Natuurlijk verven met avocado”

  1. Wat tof!! Dat ga ik binnenkort doen!! Maar een vraag; kan je het daarna gewoon op 30graden wassen zonder dat de kleur weer verdwijnt??

  2. Ah, lees nu azijn, maar zag dat niet in je post. Wanneer week je de stof in azijn? Nadat je ‘m geverfd hebt? Voordat je ‘m gaat wassen? (net als met een nieuwe spijkerbroek, zeg maar?). Hoor het graag!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *